Home Over ons Voor wie Contact Helpdesk Aanvraag Informatie/Offerte  
Diensten
Advies & Studie
Netwerkbeheer
Backup service
Installatie & Configuratie
Internet
Webdesign
Domein Registratie
Webhosting
Produkten
Software
Keylink CTI software
Rander CTI software
Hardware
Netwerk & Security
Barracuda
Kerio
Sonicwall
Telefooncentrales
AYC-Telecom
Elmeg
Gesko
Panasonic
Pingtel
Xorcom
Wireless Lan
Meru Networks
Dossiers
Telewerken
Beveiliging
Draadloos Netwerk
Voice over IP

WIFI, wireless lan.

Terwijl hotspots, voor draadloos Internet op publieke plaatsen, als paddestoelen uit de grond schieten, gebeurt de echte WiFi-revolutie bij particulieren en bedrijven die zelf zo'n draadloos netwerk opzetten.

Een draadloos netwerk is vooral handig in gebouwen waar een traditionele netwerkkabel moeilijk kan worden aangelegd, om verschillende gebouwen te overbruggen, of in situaties waar gebruikers vaak van plaats verwisselen. De voordelen zijn zo klaar als een klontje: u heeft geen netwerkkabels meer nodig. In plaats daarvan krijgt elke pc een netwerkkaart, die draadloos in verbinding staat met een toegangspunt of access point of met een gateway.

Wat heeft u nodig?

Wat heeft u nodig om aan de slag te gaan? Langs de ontvangende zijde beschikt u over een toestel dat u op een draadloos netwerk wilt aansluiten. In het beste geval is dat een notebook met antennes en WiFi ingebouwd. Maar meer dan waarschijnlijk moet u op zoek naar een aparte adapter. Voor notebooks valt de keuze meestal op een PC Card-adapter. Bij een desktop hebt u meer keuze; de goedkoopste oplossing is een USB-adapter, maar er bestaan ook PCI-oplossingen - zowel in PC Card-naar-PCI-vorm als echte WiFi-PCI-kaarten. De voorkeur gaat naar deze laatste vorm. Ietwat frivoler zijn de WiFi-oplossingen voor handcomputers. Hier bent u sterk afhankelijk van het merk en model van uw handcomputer.
Net zoals een hub, switch of router het netwerkverkeer regelt, hebt u een apparaat nodig dat het draadloze dataverkeer controleert. Deze toestellen komen ruwweg in twee toepassingsvormen: het toegangspunt (access point) en de gateway. Een toegangspunt is de eenvoudigste vorm; het gaat hier om een toestel dat u aansluit op een vrije poort van het netwerk (hub of switch) en dat een brug slaat tussen uw kabel- en draadloos netwerk.
Een gateway gaat nog een stapje verder. Dit toestel kunt u rechtstreeks op uw internetverbinding aansluiten, waarna het toestel niet alleen WiFi-, maar ook internettoegang biedt.

Opzet

Een eenvoudig draadloos netwerk kan onder twee vormen geactiveerd worden: in AdHoc- of Infrastructuur-modus. Het eerste is het eenvoudigste, maar ook het minst interessante. AdHoc legt een rechtstreekse verbinding tussen draadloze stations, zoals u dat ook met een enkele netwerkkabel zou doen. U hebt alleen clientadapters nodig, en u kunt eventueel via speciale proxy-software internettoegang delen. Een AdHoc-netwerk is echter moeilijk uitbreidbaar en kan niet op een kabelnetwerk aangesloten worden.
Bij een zogenaamd Infrastructuur-netwerk is er een centraal toegangspunt dat het draadloze netwerkverkeer regelt. Het is een klassiek netwerk dat een aantal clients verbindt met servers, printers en het Internet. Op het einde van elke node verwacht u een hub of switch, maar die worden in deze opstelling vervangen door toegangspunten, die telkens een beperkte groep clients bedienen. Belangrijk is dat u merkt dat de verschillende toegangspunten wel degelijk door een klassieke bedrading verbonden zijn, en zo ook een brug slaan met de bestaande architectuur. Hoewel het bereik van een enkel toegangspunt in theorie een volledig kantoor zou moeten omvatten, wordt voor elke werkgroep een apart toegangspunt voorzien. De verschillende zones overlappen elkaar echter, en met de juiste software-instellingen kan een gebruiker probleemloos van het ene naar het andere toegangspunt overstappen - het zogenaamde roaming. Om het bereik van het draadloze netwerk te vergroten zonder bedrading te gebruiken, kunt u een toegangspunt gebruiken als zogenaamd extension point. Hier wordt het bereik dan volledig draadloos uitgebreid. Vaak is het verstandiger om met aparte toegangspunten te werken in plaats van met een volledig draadloze router. U kunt namelijk veel soepeler bepalen waar u het toestel plaatst, terwijl een router meestal verdoken en vlakbij de WAN-poort wordt opgesteld. Bovendien worden de laatste tijd meer en meer draadloze netwerken opgesteld voor gebruik buiten de bedrijfsmuren.

Heeft u vragen over hoe "WIFI" in u onderneming kan worden geintroduceerd? Klik dan hier!

 

Algemene voorwaarden Telict BV